maandag 24 september: lauwwarme appeltaart

24-09-2012 20:59

Vandaag was een beetje drukke dag. Ik was tegen zessen pas thuis van een vergadering en had geen zin om te koken. Nu hebben we het geluk een supermarkt, heel vlakbij te hebben. Met wat gehakt, potje bruine bonen, ui, paprika en wat saus stond er binnen no time een maaltijd op tafel. Het toetje was ook al uitgedacht.... twee stukjes appeltaart die over waren van het weekend, een beetje opgewarmd in de magnetron.

 

Joodse appeltaart:

 

Ingrediënten:

5 appels

sap van 1 1/2 citroen (ik gebruik zo'n flesje)

4 eieren, gesplitst

150 gram suiker (hiervan 1 eetlepel apart houden)

140 gram bloem

2 eetlepels gesmolten boter

1/2-1 theelepel kaneel voor voor de bovenkant.

 

 

Vet een springvorm in van 23 cm doorsnede

Splits de eieren.

Klop de eigelen met de suiker (van de suiker 1 eetlepel apart houden voor de bovenkant).

Voeg de rest van het citroensap toe en daarna de bloem.

Klop dit geheel goed door elkaar.

Klop de eiwitten stijf en zet ze even apart.

Schil de appelen en ontdoe ze van hun klokhuis.

Snijd de partjes in dunne plakjes. en leg ze apart.

Schep nu het eiwit voorzichtig door het bloem-suiker-eigeelmengsel.

Giet de helft van het beslag in de springvorm

Verspreid hierop 1/3 tot 1/2 van de appels en druk ze lichtjes in het beslag.

Giet de rest van het beslag hier overheen.

Verdeel de rest van de appels over de bovenkant. Het oogt het mooist als je er een patroon van legt.

Smeer het geheel nu in met de gesmolten boter en bestooi dit met kaneel en de eetlepel suiker.

Bak de cake 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.

 

 

Onze ervaring:

Heerlijke luchtige appeltaart, makkelijk te maken en smaakt warm en koud!